Met de trein door Zwitserland: Europa’s mooiste routes
Woensdag 16 november

Als er één land is dat je vaak tegenkomt op lijstjes met mooiste treinreizen, dan is het Zwitserland wel. Ook niet zo gek: het land heeft een fantastische infrastructuur én prachtige natuur.

Golden Pass Line

De Golden Pass Line is een treinverbinding die bestaat uit meerdere treinen. Het is dus niet één treinreis, maar een route die je neemt met drie verschillende treinen. Je bent een uur of zes onderweg voor het geheel, dus het is wel prima in één dag af te leggen.

De lijn wordt geëxploiteerd door meerdere vervoersmaatschappijen. Je kunt de route in beide richtingen afleggen. Als je begint in Luzern ga je eerst naar Interlaken. Daar kun je vervolgens overstappen op de trein naar Zweisimmen. En in de plaats Zweisimmen ga je vervolgens over op de laatste trein richting Montreux. De aankomst in Montreux is zeer indrukwekkend, waarbij de trein vanuit de bergen langzaam afdaalt met een prachtig zicht op het meer van Genève.

Glacier Express

De Glacier Express is misschien wel de meest bekende route door de Zwitserse bergen. De trein wordt ook wel de langzaamste sneltrein ter wereld genoemd. Het is dan ook geen trein die door de Zwitsers wordt gebruikt om mee naar het werk te reizen. Het is een prachtige panoramische trein, die over een ongeveer 8 uur durend traject je het mooiste van de Zwitserse berglandschappen laat zien. Je kunt daarbij via een audiogids luisteren naar weetjes over bezienswaardigheden. De Glacier Express vertrekt in Zermatt en brengt je uiteindelijk naar St. Moritz. Uiteraard kun je de route ook in omgekeerde richting afleggen.

De coupés beschikken over panoramische ramen, waardoor het heel erg licht is in de coupé. En zo kun je maximaal genieten van de prachtige uitzichten. In één van de treinstellen kunnen de ramen ook open. Want eerlijk is eerlijk: foto’s maken achter glas is wel een beetje gedoe, je ziet vaak weerspiegeling van de ramen in je foto’s. Daar heb je geen last van als je het raam even open kan doen.

Kaartjes voor de Glacier Express zijn wel prijzig. Als je geen kortingskaart hebt, dan kosten ze rond de 200 euro. Daarom is het aan te raden om deze trein te nemen wanneer je reist met een Interrail pas, of een speciale kortingskaart hebt voor de treinen in Zwitserland. Met een Interrail pas betaal je alleen voor de reservering van je zitplaats, en dan kost de route ongeveer 50 euro. Dat voelt misschien nog als een flink bedrag, maar het is het absoluut waard. Waarschijnlijk is het één van de mooiste treinreizen die je zult maken!

Bernina Express

De Bernina Express is een trein die begint in Zwitserland (in Davos of Chur) en eindigt in de plaats Tirano in Italië. De trein gaat hoog door de bergen, en op sommige punten rijdt je op meer dan 2200 meter hoogte. Door de hoogteverschillen zie je heel afwisselende landschappen, en zie je de meest prachtige alpenlandschappen. De reis duurt ongeveer vier uur, en is uiteraard ook in omgekeerde richting af te leggen.

Je kunt na aankomst in de zomer je treinreis nog doorzetten naar de plaats Lugano in Italië met een speciale bus. Deze bus is echter erg populair, en daarom soms al weken van tevoren uitverkocht. Onderweg wordt er in de trein allerlei informatie gedeeld over de omgeving waar de trein op dat moment rijdt.

Ontvang de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van deals en ontwikkelingen? Meld je dan hieronder aan voor de nieuwsbrief!


Volg ons op de #socials

   Instagram
   Facebook
    Twitter
    Pinterest
    LinkedIn

Aan de informatie en prijzen op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat je hier prijzen ziet die je niet vindt op bij de bron. Dat kan omdat een kaartje bijvoorbeeld al is geboekt, of omdat in de tussentijd prijzen zijn gewijzigd. Of wellicht is er hier een programmeerfoutje ingeslopen. Bron voor de CO2-besparing: HAFAS EcoPassenger.