Koop treinkaartjes in het buitenland om geld te besparen
Donderdag 24 november

Wist je dat een treinkaartje voor dezelfde prijs soms verschilt in prijs, afhankelijk van waar je โ€˜m koopt? Je zou het misschien niet verwachten, maar het is wel zo! Ondanks dat de Europese markt voor treinkaartjes erg gereguleerd is, loont het om prijzen te vergelijken tussen de verschillende Europese treinmaatschappijen.

Om een goed vergelijk te kunnen maken is het handig dat je weet welke maatschappijen er allemaal actief zijn. Daar helpt deze blogpost je bij, want verderop vind je een overzicht van een aantal landen en hun respectievelijke treinmaatschappij.

Een voorbeeld van goedkopere treinkaartjes

De Duitse omroep RBB vond recent twee heel treffende voorbeelden van het prijsverschil. Zo konden zij een reis naar Wenen (vanuit Berlijn) boeken voor 140 euro bij Deutsche Bahn, en voor 65 euro bij ร–BB. Dat is een verschil van 54%. Een nog groter verschil zagen ze bij de reis naar Boedapest - waarbij wel opgemerkt moet worden dat ze voor een last-minute ticket gingen. Die kostte bij Deutsche Bahn 252 euro en 84 euro bij de Hongaarse spoorwegen. Zo zie je maar: vergelijken kan echt lonen!

Soms lijkt een kaartje goedkoop

Over het algemeen geldt wel, dat hoe oncomfortabeler de reis, hoe goedkoper deze is. Het kan zijn dat je soms goedkope kaartjes kunt vinden bij Deutsche Bahn, die je niet terugziet bij NS International. Die kaartjes kunnen dan als nadeel hebben dat je โ€˜s nachts reist, of dat je heel veel overstappen maakt. Het risico bij overstappen en de trein nemen kun je vast raden: treinen raken nogal eens vertraagd, en het is wel extra gedoe wanneer je daardoor je overstap mist.

Welke websites kun je checken om prijzen te vergelijken?

Als je wilt kijken in het buitenland naar goedkope treinkaartjes, dan is het handig dat je weet welke maatschappijen actief zijn op je route. Ga je naar Oostenrijk, dan zou voor prijzen kunnen kijken bij drie maatschappijen: NS International, Deutsche Bahn en ร–BB (Oostenrijkse maatschappij). Je vertrekt vanuit Nederland, daarom NS International. Je reist voor een groot deel door Duitsland, vandaar Deutsche Bahn. En uiteindelijk arriveer je in Oostenrijk, daarom ร–BB. De tabel hieronder laat je zien welke maatschappijen in welke landen actief zijn.

DuitslandDeutsche Bahn
BelgiรซNMBS
FrankrijkSNCF
ZwitserlandSBB
Oostenrijkร–BB
DenemarkenDSK
PolenPKP
TsjechiรซCZ
HongarijeMAV
ItaliรซTrenitalia

Nadelen van je kaartje in het buitenland kopen

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen wanneer je een treinticket bij een buitenlandse treinmaatschappij koopt. Allereerst is de website vaak niet in het Nederlands beschikbaar. Je bent dan aangewezen op je Duits, Frans of Engels. Of op Google Translate natuurlijk. Dat zul je ook merken wanneer je contact zoekt met de klantenservice, omdat je een vraag hebt of wanneer er vertraging optreedt. Daarnaast kan het betalen wat ingewikkelder zijn. Je kunt namelijk niet met iDeal betalen in het buitenland. Over het algemeen kun je betalen met een credit card. Het is dus handig dat je een creditcard hebt wanneer je treinkaartjes via een buitenlandse website gaat kopen.

De beste aanbiedingen in je mailbox!

Ontvang de beste deals voor het goedkoopste treinkaartje regelmatig in je mailbox.

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief!


Volg ons op de #socials

   Instagram
   Facebook
   Tiktok
    Twitter

Aan de informatie en prijzen op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat je hier prijzen ziet die je niet vindt op bij de bron. Dat kan omdat een kaartje bijvoorbeeld al is geboekt, of omdat in de tussentijd prijzen zijn gewijzigd. Of wellicht is er hier een programmeerfoutje ingeslopen. Bron voor de CO2-besparing: HAFAS EcoPassenger.