Doe-het-zelf-treinvakantie: Rügen en Bornholm
Dinsdag 1 augustus

Een rondreis per trein kun je boeken bij een reisorganisatie. Maar met een beetje creativiteit en planning kun je zelf ook heel wat moois samenstellen. In deze blogpost beschrijven we een optie: met de trein vanuit Nederland naar het Duitse eiland Rügen, en vanuit daar door naar het Deense eiland Bornholm. Twee eilanden waar je kunt genieten van prachtige natuur, schattige dorpjes aan de kust en heerlijke visgerechten.

Zo boek je tickets naar Rügen

Bij NS International kun je tickets boeken vanuit Nederland naar het station Bergen auf Rügen, bijvoorbeeld via deze directe link.

De snelste reisoptie vanaf Amsterdam Centraal duurt ongeveer tien uur. Je vertrekt dan met de IC Berlijn waarbij je in Hannover overstapt op de ICE naar Bergen auf Rügen. Je hebt daarbij zo’n veertig minuten overstaptijd, dus dat geeft iets speling. Een tweedeklas ticket kun je twee maanden van tevoren boeken voor zo’n 55 euro. Je kunt dan prima een paar dagen besteden op Rügen.

De tip is om bijvoorbeeld op maandag heen te reizen, zodat je in het weekend door kunt reizen naar Bornholm.

De krijtrotsen waar Rügen om bekendstaat

Een speciale trein naar de haven van Sassnitz

Vanaf Bergen auf Rügen gaat er een speciale trein naar de haven van Sassnitz, vanaf waar de ferry naar Bornholm vertrekt. Je kunt deze trein alleen nemen wanneer je ook tickets hebt voor de ferry. Waar je Bornholm leest kun je overigens ook het Zweedse Ystad lezen: vanaf Sassnitz gaat er ook een ferry naar deze Zweedse stad. Een beetje planning is in elk geval wel nodig: de trein rijdt alleen op zaterdagen en zondagen, in 2023 in de periode van 20 mei tot 21 oktober.

Prachtige 'on-Deense' natuur op Bornholm

Je kunt de dienstregeling bekijken via de website van de haven. De ferry zelf heet Bornholmslinjen, en dit is de website waar je daarvoor tickets kunt kopen.

Op het Deense eiland Bornholm kun je jezelf verplaatsen met het openbaar vervoer (voornamelijk de bus) en per fiets. Het eiland is niet heel groot, dus is een auto niet noodzakelijk. Het hangt uiteraard van je eigen voorkeur af.

Het vervolg van je nachttrein: terug of naar Zweden

Je kunt kiezen om dezelfde route in omgekeerde volgorde terug te nemen. Wil je er een langere reis van maken, dan reis je vanaf Bornholm eenvoudig door naar Zweden. In een eerdere blogpost schreven we al hoe je met de nachttrein naar Zweden kunt reizen.

Dat kun je, voor deze reis, natuurlijk ook andersom doen: een Zweedse nachttrein nemen naar Duitsland en vanaf daar dan weer naar Nederland. Je leest de blogpost via deze link.

De beste aanbiedingen in je mailbox!

Ontvang de beste deals voor het goedkoopste treinkaartje regelmatig in je mailbox.

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief!


Volg ons op de #socials

   Instagram
   Facebook
   Tiktok
    Twitter

Aan de informatie en prijzen op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat je hier prijzen ziet die je niet vindt op bij de bron. Dat kan omdat een kaartje bijvoorbeeld al is geboekt, of omdat in de tussentijd prijzen zijn gewijzigd. Of wellicht is er hier een programmeerfoutje ingeslopen. Bron voor de CO2-besparing: HAFAS EcoPassenger.