Twee bijzondere treinreizen in Italië: rondom de Etna en Cinque Terre
Woensdag 23 november

Italië is het land van het lekkere eten en de heerlijke wijnen. Maar wist je dat het ook een heel mooi treinreisland is? Niet alleen om de trein je er kan brengen naar allerlei plaatsen met veel historische waarde, zoals Rome en Pompeï. Maar ook vanuit de trein kun je er prachtige dingen zien. In deze blogpost lichten we twee toproutes uit, die jouw vakantie naar Italië extra bijzonder kunnen maken.

Cinque Terre: kleurrijke dorpjes aan de middellandse zee

Cinque Terre is de naam voor een aantal heel kleurrijke dorpjes aan de Middellandse zee, redelijk in het noorden van Italië. De dorpjes zijn via een spoorlijn met elkaar verbonden. Ze liggen heel dicht bij elkaar. Er zijn wandelroutes die je van het ene dorpje naar het andere leiden. Je kunt daarnaast dus ook met de trein steeds van het ene naar het volgende dorpje reizen. Dat zijn korte ritjes, van steeds slechts enkele minuten. Je kunt vertrekken vanuit de plaats La Spezia. De dorpjes die je aandoet als onderdeel van de Cinque Terre zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore.

De dorpjes staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Houdt er rekening mee dat de Cinque Terre een heel populaire bestemming is. Je zult dus zeker niet de enige toerist zijn. Daar zijn de dorpjes ook op ingericht, met heel veel restaurantjes en winkeltjes om souvenirs te kopen.

Een rondje romdom de Etna-vulkaan

De Etna is één van de bekendste vulkanen van Europa. De vulkaan rookt regelmatig en barst ook nog vaak uit. Je leest er daarom veel over in het nieuws, wanneer bijvoorbeeld het vliegverkeer weer wordt stilgelegd. Rondom de vulkaan liggen heel wat kleine plaatsjes. Om die plaatsjes bereikbaar te houden, is er een spoorlijn aangelegd die bijna volledig rondom de Etna-vulkaan loopt. Verwacht geen moderne spoorlijn, maar juist oude, en heel kleine, treinstellen. Dat geeft extra charme aan de route.

Voordat je op deze speciale trein kunt stappen moet je wel een stukje reizen. De Etna ligt op SicilIë, helemaal in het zuiden van Italië.

De informatie over deze route is nogal lastig te vinden. De treindienst heet Ferrovia Circumetnea. Het handigst is om je ‘s ochtends te melden op het station in Catania en even te informeren. Let daarbij op dat de trein dus vertrekt vanaf het hoofdstation in Catania, maar een eigen station heeft. Je krijgt dan een a4’tje mee met alle tijden van de treinen, zodat je weet bij welke stations je eruit moet en even moet wachten op het volgende treintje.

Je ziet de Etna tijdens deze reis vanaf alle kanten. Het is niet zo dat de trein echt de vulkaan opgaat, je reist er recht rond omheen. Onderweg zie je prachtige vergezichten en ook landschappen waar duidelijk de sporen van vulkaanuitbarstingen te zien zijn.

En goed om te weten: verwacht geen hordes toeristen. Het spoorlijntje is echt gemaakt voor de mensen in de dorpjes, en bij toeristen is ‘ie niet heel bekend. Dus je gaat echt op voor een authentieke ervaring!

De beste aanbiedingen in je mailbox!

Ontvang de beste deals voor het goedkoopste treinkaartje regelmatig in je mailbox.

Meld je hieronder aan voor onze nieuwsbrief!


Volg ons op de #socials

   Instagram
   Facebook
   Tiktok
    Twitter

Aan de informatie en prijzen op deze website kunnen geen rechten worden ontleend. Het kan zijn dat je hier prijzen ziet die je niet vindt op bij de bron. Dat kan omdat een kaartje bijvoorbeeld al is geboekt, of omdat in de tussentijd prijzen zijn gewijzigd. Of wellicht is er hier een programmeerfoutje ingeslopen. Bron voor de CO2-besparing: HAFAS EcoPassenger.